Pizza od palente sa šampinjonima i brie sirom
Brie, meki sir s bijelom plemenitom plijesni savršeno je kremast i bogat okusima. Odlično pristaje svim jelima pa je u našoj kuhinji čest gost, kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama.
Iskreno, bilo mu je vrijeme da se potroši pa je završio na pizzi i odlično je pristajao uz šampinjone i svježi origano. Znam da se gljive većinom kombiniraju s timijanom (i tu priznajem nema greške ni malo), ali s origanom su mi jednako odlične!
Origano je zasjao u svojoj posudici ove godine. Ne znam ima li smisla prebacivati ga u zemlju, ali s obzirom na vrijeme, možda bi i mogla pokušati. Vidjela sam nešto što me jako privuklo, a to je sadnja u slami. A slame imam pa...
Mama je ove godine stavljala krumpir u slamu umjesto u zemlju i pokazalo se kao odlična metoda. Naravno da je dobio i malo zemlje, ali zapravo nije bio u zemlji što je spriječilo nametnike da se njime hrane. Zanimljivo svakako. ;-)
Bijeli i smeđi šampinjoni su kombinirani da bi dobila malo više okusa. Jer smeđi šampinjon je intenzivnijeg i aromatičnijeg okusa od bijelog. Priprema je ista, jedino što ipak ima malo kraći vijek trajanja.
Nije ovo najbolja zamjenska pizza koju sam ikad napravila, ali podloga je odlična. Ne znam jeste li probali palentu u kokosovom mlijeku, ali meni je kao takva najdraža! A imam još nešto bolje u toj kombinaciji od ove pizze. :-D O tome nekom drugom prilikom. ;-)
SASTOJCI ZA PODLOGU OD PALENTE
Ovo je količina od koje ćete dobiti dvije podloge za pizzu (ne jako velike, ali ako želite samo pokušati napraviti da vidite kakva je podloga, možete bez problema umanjiti količine na pola)
1 limenka kokosovog mlijeka (cca 400ml)
400 ml vode
340 g palente
60g parmezana
Sol i šareni papar
POSTUPAK
Kokosovo mlijeko i vodu stavite kuhati. Kada prokuha, dodajte palentu i dobro promiješajte. Dodajte krupno ribani parmezan, jednu žličicu soli i dobar prstohvat soli. Smjesa će biti gusta, ali pokušajte ju što bolje promiješati. Podijelite na dva dijela ili napravite jednu veliku pizzu. U našem slučaju bile su dvije manje.
SMEĐI I BIJELI ŠAMPINJONI S ČEŠNJAKOM I SVJEŽIM ORIGANOM
100g maslaca
250g bijelih šampinjona
250g smeđih šampinjona
10g svježeg origana
5 češnjeva češnjaka
Sol
Papar
POSTUPAK
Otopite maslac na tavi i dodajte mu jednu žlicu maslinovog ulja kako ne bi zagorio. Dodajte očišćene šampinjone narezane na polovice, manje možete ostaviti cijele. Lagano miješajte pa nakon dvije minute dodajte tanko narezani češnjak, nasjeckani origano, posolite i popaprite. Preferiram šareni papar pa sam ovdje koristila njega. Sve skupa pirjajte na srednjoj vatri, gljive će nakon nekog vremena pustiti svoju vodu pa pustite da sve to ispari i čim postanu meke na dodir, ugasite i ostavite za nadjev.
NADJEV ZA PIZZU S KOBASICOM
Na jednu podlogu od palente stavite 150g naribane gaude, poslažite domaću kobasicu i polovicu prethodno pripremljenih gljiva. Pospite suhim origanom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C, 5-7 minuta.
NADJEV ZA PIZZU S BRIE SIROM
Drugu polovicu podloge od palente premažite brie sirom. Stavite sira koliko želite (ja sam iskoristila jedan paketić). Rasporedite gljive i sve skupa pospite suhim origanom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 5-7 minuta. Nakon što se malo ohladi, dodajte još svježeg origana.
Dobar tek! ;-)